Tällä kertaa haluaisin kertoa kirjoista, joiden avulla rakentelen itselleni kuntosaliohjelmia. Olen tainnut mainita nämä jo joskus kauan sitten, mutta tarkempi katsaus on jäänyt tekemättä.
Mies on pari vuotta sitten tilannut nämä Amazonista, hinnat näyttävät tällä hetkellä liikkuvan vähän kymmenen punnan yläpuolella. Sarjaan kuuluu muitakin kirjoja, ainakin pyöräilyä ja tanssia. En ihan tiedä millä perusteella Mies päätti tilata juuri nämä, mutta olen tyytyväinen että tilasi koska nämä ovat olleet hyödyllisiä. Ja ei, kukaan ei maksa minulle mitään näiden mainostamisesta vaikka se voi siltä vähän kuulostaakin. :)
Mies on pari vuotta sitten tilannut nämä Amazonista, hinnat näyttävät tällä hetkellä liikkuvan vähän kymmenen punnan yläpuolella. Sarjaan kuuluu muitakin kirjoja, ainakin pyöräilyä ja tanssia. En ihan tiedä millä perusteella Mies päätti tilata juuri nämä, mutta olen tyytyväinen että tilasi koska nämä ovat olleet hyödyllisiä. Ja ei, kukaan ei maksa minulle mitään näiden mainostamisesta vaikka se voi siltä vähän kuulostaakin. :)
Strength Training Anatomy on lihaskuntoliikkeiden raamattu, johon palaan jatkuvasti tarkistaakseni miten jokin liike pitikään tehdä tai kun kaipaan vaihtelua treeniin.
Kirjassa esitellään yksityiskohtaisesti paljon liikkeitä ja mihin ne vaikuttavat. Lihasryhmät on värikoodattu ja jokaisen sivun yläkulmassa on täplät jotka näyttävät mihin kaikkiin lihasryhmiin juuri kyseinen liike vaikuttaa. Liikkeet selitetään sekä sanoin että kuvin ja lisäksi kerrotaan mitkä ovat tyypillisiä virheitä ja mihin täytyy kiinnittää erityisesti huomiota.
Nimensä mukaisesti tämä kirja huomioi myös ruumiinrakenteessa olevia eroja ja kertoo miten liikkeisiin ja niiden tuloksiin vaikuttaa esimerkiksi kuinka pitkät raajat tai kuinka laaja rintakehä treenaajalla on.
Ja tietty venyttelyäkään ei ole unohdettu, kaikille lihasryhmille on annettu joitain perusvenytyksiä. Myös tässä näytetään tarkasti mihin liike vaikuttaa ja mihin on tärkeää kiinnittää huomiota.
Tarkemmin yksittäisen lajin lihaskuntotreenaukseen autttavat sitten nämä muut kirjat. Näiden tukena käytän kuitenkin yllämainittua kirjaa, koska siinä on laajempi valikoima liikkeitä ja yksityiskohtaisemmat selitykset.
Viime aikoina uinti-innostukseni seurauksena minulla on eniten ollut käytössä Swimming Anatomy.
Tässä esitetään jokaiselle lihasryhmälle ja tärkeille lihaksille perusliikkeitä ja niiden variaatioita nimenomaan uimarin tarpeiden kannalta. Jokaisen sivun reunassa näytetään mihin uintilajiin juuri tämä liike auttaa (listassa on lajien lisäksi symboli myös startille/käännöksille). Yksittäisiin lihasryhmiin vaikuttavien liikkeiden lisäksi kirjassa on myös koko kroppaa treenaavia liikkeitä.
Turvallisuusvinkkejä on paljon ja muutenkin tässäkin kirjassa selitetään aika tarkasti miten mikäkin liike kuuluu tehdä, vaikkei sentään ihan niin yksityiskohtaisesti kuin voimaharjoittelukirjassa.
Running Anatomy on ollut vähän vähemmällä käytöllä, koska juoksu on sen verran suoraviivaisempi laji ja siinä on paljon helpompi itsekin hahmottaa mitä lihaksia pitää treenata. Tässäkin kirjassa esitellään samalla tavalla lihaskuntoliikkeitä ja mitä ne vastaavat lihakset juostessa tekevät. Lisäksi tässä on koko kropan liikkeitä sekä treenivinkkejä esimerkiksi ponnistuksen räjähtävyyden kehittämiseen.
Lisäksi tässä kirjassa (kuten näissä kaikissa muissakin) on yksityiskohtaisesti selitetty mitä raajoissa tapahtuu liikunnan aikana. Nämä ovat selkeästi asiantuntevia ja hyvin havainnollistettuja osioita näissä kaikissa kirjoissa.
Stretching Anatomy on ollut aika vähäisellä käytöllä, yleensä tulen venytelleeksi aina samoilla liikkeillä (ja sitäkin liian harvoin).
Kirjassa on venyttelyliikkeitä varmasti ihan joka ikiselle lihakselle, joten tähän kannattaa turvautua jos tarvitsee venyttää jotain omituista lihasta eikä keksi miten se parhaiten tapahtuisi. Lisäksi joka kappaleessa on taulukoitu mitä lihaksia mikäkin liike venyttää
Venyttelyliikkeiden lisäksi kirjassa on ohjelmia, jotka antavat suuntaa minkä verran on hyvä venytellä riippuen omasta notkeudesta ja lähtökohdista.
Minun on nyt tunnustettava että viimeiseksi jäänyt Yoga Anatomy on ollut melkein kokonaan vailla käyttöä. Ei ole juuri koskaan tullut joogattua. Tämä on kuitenkin oikein pätevän oloinen kirja, selittää tarkasti sisäelinten ja luuston toimintaa, tasapainon jakautumisen ja esittelee paljon asanoita ja niissä käytettäviä lihaksia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti